Recept na dušeňáky (langoše) jídlo nejen pro vodáky
Velice jednoduchý recept, který zvládnete i u vody na ohni. Výsledek stojí za to.
Co potřebujeme na cca 10 pořádných dušeňáků:
- 1 kg hladké mouky
- 1 kelímek bílého jogurtu nebo zakysané smetany
- 2 hrníčky mléka
- 1 kostička droždí
- 1 lžička cukru
- 1 lžička soli
- olej na smažení
- džem nebo tvaroh utřený s máslem a cukrem na potření
Pokud chcete 5 dušeňáků, tak všechny položky výše vydělte dvěma (tzn. 1/2 kg mouky, 1/2 bílého jogurtu…)
Kvásek
Tepelné váčky
Použil jsem tepelné váčky a kvásek jsem dal k ohni. Venku totiž byla zima. V létě tepelné váčky nejsou potřeba.
Smažíme
Bochánky
Po nakynutí těsta odebíráme malé malé kousky těsta a děláme z nich malé bochánky, které opět necháme chvíli kynout. Pokud vaříme v přírodě, tak můžeme vynechat kynutí bochánků.
Smažíme
Pokud se těsto lepí
Bochánky pěkně roztáhneme a smažíme na oleji. Pokud se Vám těsto lepí na ruce, tak si do dlaní kápněte trochu oleje.
Dokončení
Marmeláda
Dušeňáky můžete prosypat skořicí, namazat džemem, posypat cukrem nebo jíst s mačkanými jahodami.
Postup přípravy:
- Mírně ohřejeme trochu mléka (vlahé méko), přidáme, droždí a cukr – necháme vzejít kvásek (přibližně 20 minut). Nutno udržovat v teple. Použil jsem tepelné váčky, zakryl dekou a kvásek jsem dal k ohni.
- Mouku smícháme se solí, přidáme jogurt nebo smetanu, mléko a vzešlý kvásek a vypracujeme těsto, které vložíme do větší nádoby, přikryjeme, dáme do tepla a necháme kynout cca 1 hodinu.
- Po nakynutí těsta odebíráme malé malé kousky těsta a děláme z nich malé bochánky, které opět necháme chvíli kynout.
Pokud vaříme v přírodě, tak můžeme vynechat kynutí bochánků. - Bochánky pěkně roztáhneme a smažíme na oleji. Pokud se Vám těsto lepí na ruce, tak si do dlaní kápněte trochu oleje.
- Dušeňáky můžete prosypat skořicí, namazat džemem, posypat cukrem nebo jíst s mačkanými jahodami.
- Těsto je neutrální, takže je můžete jíst i naslano s kečupem, tatarkou, sýrem a česnekem.
Přímý odkaz na celé video (od začátku): Kynutá buchta na ohni nejen pro vodáky | Recept na dušeňáky