Recept na dušeňáky (langoše) jídlo nejen pro vodáky

Velice jednoduchý recept, který zvládnete i u vody na ohni. Výsledek stojí za to.

Co potřebujeme na cca 10 pořádných dušeňáků:

  • 1 kg hladké mouky
  • 1 kelímek bílého jogurtu nebo zakysané smetany
  • 2 hrníčky mléka
  • 1 kostička droždí
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička soli
  • olej na smažení
  • džem nebo tvaroh utřený s máslem a cukrem na potření 

Pokud chcete 5 dušeňáků, tak všechny položky výše vydělte dvěma (tzn. 1/2 kg mouky, 1/2 bílého jogurtu…)

kvásek

Mléko a droždí

Mírně ohřejeme trochu mléka (vlahé méko), přidáme droždí.

Mléko a droždí
kvásek

Mléko, droždí a cukr

Přidáme cukr.

Mléko, droždí a cukr
Kvásek

Zabalit do utěrky

Zabalíme do utěrky nebo do deky.

Zabalit do utěrky
kvásek

U ohně

Necháme vzejít kvásek (přibližně 20 minut).

U ohně
Kvásek

Tepelné váčky

Použil jsem tepelné váčky a kvásek jsem dal k ohni. Venku totiž byla zima. V létě tepelné váčky nejsou potřeba.

Tepelné váčky
Kvásek

Hotovo

Po cca 20 minutách byl kvásek hotový.

Hotovo
Těsto

Hladká mouka

Do kvásku přidáme hladkou mouku.

Hladká mouka
Těsto

Bílý jogurt

Přidáme jogurt nebo zakysanou smetanu.

Bílý jogurt
Těsto

Mléko

Přidáme lehce ohřáté mléko.

Mléko
Těsto

Sůl

Přidáme sůl.

Sůl
Těsto

Propracovat

Těsto pořádně propracujeme.

Propracovat
Těsto

Nechat kynout

Přikryjeme, dáme do tepla a necháme kynout cca 1 hodinu.

Nechat kynout
Smažíme

Olej

Po cca 1 hodině kynutí můžeme smažit.

Olej
Smažíme

Bochánky

Po nakynutí těsta odebíráme malé malé kousky těsta a děláme z nich malé bochánky, které opět necháme chvíli kynout. Pokud vaříme v přírodě, tak můžeme vynechat kynutí bochánků.

Bochánky
Smažíme

Pokud se těsto lepí

Bochánky pěkně roztáhneme a smažíme na oleji. Pokud se Vám těsto lepí na ruce, tak si do dlaní kápněte trochu oleje.

Pokud se těsto lepí
Dokončení

Marmeláda

Dušeňáky můžete prosypat skořicí, namazat džemem, posypat cukrem nebo jíst s mačkanými jahodami.

Marmeláda
Mňam

Mňam

Recept je jednoduchý a výsledek stojí za to!

Mňam
Mňam

Naslano?

Těsto je neutrální, takže je můžete jíst i naslano s kečupem, tatarkou, sýrem a česnekem. Tomu u nás v rodině už ale říkáme langoš.

Naslano?

Postup přípravy:

  1. Mírně ohřejeme trochu mléka (vlahé méko), přidáme, droždí a cukr – necháme vzejít kvásek (přibližně 20 minut). Nutno udržovat v teple. Použil jsem tepelné váčky, zakryl dekou a kvásek jsem dal k ohni.
  2. Mouku smícháme se solí, přidáme jogurt nebo smetanu, mléko a vzešlý kvásek a vypracujeme těsto, které vložíme do větší nádoby, přikryjeme, dáme do tepla a necháme kynout cca 1 hodinu.
  3. Po nakynutí těsta odebíráme malé malé kousky těsta a děláme z nich malé bochánky, které opět necháme chvíli kynout.
    Pokud vaříme v přírodě, tak můžeme vynechat kynutí bochánků.
  4. Bochánky pěkně roztáhneme a smažíme na oleji. Pokud se Vám těsto lepí na ruce, tak si do dlaní kápněte trochu oleje.
  5. Dušeňáky můžete prosypat skořicí, namazat džemem, posypat cukrem nebo jíst s mačkanými jahodami. 
  6. Těsto je neutrální, takže je můžete jíst i naslano s kečupem, tatarkou, sýrem a česnekem. 
 
Můžete se podívat i na video níže v čase 1:58 začíná vaření:

Přímý odkaz na celé video (od začátku): Kynutá buchta na ohni nejen pro vodáky | Recept na dušeňáky