Kynutá buchta na ohni nejen pro vodáky | Recept na dušeňáky
Ahoj! Krátké video z podzimní plavby po řece Opavě s receptem na naše rodinné a velmi oblíbené jídlo – dušeňáky s jahodovým džemem. [25.]
Přímý odkaz na video: Kynutá buchta na ohni nejen pro vodáky | Recept na dušeňáky
Řeka Opava (lidově Opavice)
Na řeku v podzimních barvách jsem prozatím neměl nikdy štěstí. Buď mi v tom bránil covid a nebo jsem prostě nemohl. Tentokrát ale všechno klaplo a to i počasí.
Kolem řeky Opavy rostou většinou vrby, které jsou dlouho zelené a pak během pár dnů opadají. Vrby na podzim nejsou tak pěkné jako třeba javory nebo lípy. I přesto je možné najít u řeky pár nádherně probarvených úseků. Vlastně to bylo poprvé, kdy se mi líbil invazivní druh rostliny křídlatka (Reynoutria). Křídlatka krásně zežloutla.
Vyrazit jsme měli ve třech (Renek, Martin a já), ale Martin byl nemocný. Já jsem původně chtěl i přespat v Diviznové zátoce, ale moje dcera je nemocná, musel jsem se vrátit domů, abych ji hlídal druhý den.
Lakušník vzplývavý
Už dlouho nebyl déšť a řeka dlouho teče klidně, díky tomu je voda nezvykle čistá, je vidět až na dno. Snad to vydrží dlouho. Byla to asi nejkrásnější plavba. Obdivoval jsem vodní rostlinu lakušník vzplývavý (někdy taky lakušník říční).
V Diviznové zátoce jsme byli během hodiny, připravili jsme dřevo, rozdělali oheň a já začal připravovat těsto na dušeňáky. Dušeňáky vařila moje prababička. Vždycky udělala kynuté těsto, pak bochánky a ty bochánky pak rozdělala na placky, které smažila. Usmažený dušeňák se pěkně nafoukl, pak ho prosypala skořicí a dala do hrnce pod pokličku, aby se „udusil“. Další dušeňáky přidávala, až byl hrnec plný. Nakonec to posypala cukrem a přidala umačkané jahody popřípadě marmeládu.
Později se podobné placky začaly prodávat pod názvem langoše, ty už zná každý. Všichni jsou překvapení, že to jíme na sladko, že to znají jen s kečupem, tatarkou, sýrem a česnekem. U nás se to prostě jí na sladko :).
Dušeňáky nejen pro vodáky
Renek odplul kolem 14:00, já jsem ještě zůstal. Bohužel neochutnal vynikající dušeňáky. Kynutí těsta v takovém chladu není jednoduché, takže se to hodně protáhlo. Z jedné strany jsem zahříval těsto ohněm, zespodu a z druhé strany jsem použil zahřívací váčky od mých dětí. Podrobný recept na dušeňáky najdete zde.
5 obrovských dušeňáků bylo původně pro 3. Jeden jsem spálil, a ty 4 jsem nechtěl vyhodit, takže jsem je všechny snědl. Záchranou vestu jsem pak musel povolit.
Dokonalý úklid ohniště
Na závěr jsem pořádně zalil a dokonale uklidil ohniště i celé tábořiště. Nikdo by neměl poznat, že jsem tam tábořil.
Těsně před cílem nad mou lodí proletěl horkovzdušný balón.
Zdraví Paddling Tramp, ahoj!
Pár fotek z videa
Výběr snímků přímo z filmu
Vybavení: Téměř všechny záběry jsou natočené a i sestřihané v mobilu iPhone 11 a občas doplněné o záběry z dronu DJI mini 2.
Další informace ke splutí řeky:
- Stav vody: 76 cm a průtok 8,31 m³
- Řeka: Opava (říkáme ji tady ale Opavice 🙂
- Video: Kynutá buchta na ohni nejen pro vodáky | Recept na dušeňáky